Hvorfor mit blodtryk stiger når jeg hører folk snakke om “SJWs”

Nettet kan af og til være et skræmmende sted, af mange årsager. Specielt hvis man ytrer sig om sin politiske holdninger eller sine meninger om minoriteter.

Hvis du ikke er stødt på udtrykket “SJW” endnu, så lad mig give en kort forklaring: Det står for “social justice warrior” og lyder på overfladen ikke som noget slemt. Hvem ville ikke være forkæmper for social lighed og retfærdighed?

Svaret er desværre, at det er der overraskende mange, der ikke vil. Udtrykket “SJW” bruges nedladende om folk, der synes, at minoriteter som homo- og transseksuelle og folkegrupper som sorte, kvinder, muslimer osv. ikke bør råbe for højt om deres menneskerettigheder.

Hvis man færdes på de mere lyssky steder på nettet, som f.eks. visse afkroge af Reddit og 4chan, eller på trolling-wikien Encyclopedia Dramatica, så falder man lynhurtigt over indlæg fra folk, der mener, at “SJWs ødelægger free speech og er ude på at censurere internettet.”

Det ironiske ved det er, at disse mennesker føler sig trådt på når andre mennesker med andre overbevisninger end dem selv ønsker et talerum hvor de ikke bliver overfaldet på grund af deres holdninger. Med andre ord føler de sig chikaneret når deres ret til at chikanere bliver udfordret.

Eksempler på det, jeg snakker om, er for deprimerende at videredele. Så jeg går efter de metaforiske illustrationer.
Eksempler på det, jeg snakker om, er for deprimerende at videredele. Så jeg går efter de metaforiske illustrationer.

Chikane er nemlig blevet alt for udbredt på nettets sociale medier. Hvis man ikke er hvid eller mand — eller, for den sags skyld, hvis man er hvid og mand, men er fortaler for feminisme, homo- og transseksuelles rettigheder, osv. — så kan man snildt forvente nogle spydige bemærkninger som modreaktion hvis man åbner sin virtuelle mund.

Og det er hvis man er heldig. Skræmmende mange er blevet truet på livet, har fået deres adresser og telefonnumre offentliggjort med henblik på mere end bare online chikane, og er blevet drevet fra hus og hjem på grund af disse trusler.

Status quo på nettet har været “truet” af minoriteter, andre seksualiteter end hetero, andre racer end hvide, osv., i lang tid. Men nettet har altid været et stolt eksempel på at være et verdensomspændende sted, hvor friheden til at ytre sig som man vil er total.

Vi befinder os dog nu i en situation hvor vi er ved at indse, at denne frihed har en pris. Det er okay at være uenige — og nettet er jo om ikke andet et fortrinligt sted at debattere uenigheder — men hvor vi før bare var anonyme brugernavne på en skærm, så giver vi i dag nettet så mange af vores personlige oplysninger, at det er meget let at gå over grænsen hvis man bliver uenige.

Hvilket bringer mig tilbage til begrebet SJW. At blive stemplet som SJW betyder nemlig en total invalidering af dine holdninger. Du kan have nok så gode intentioner, men i dine modstanderes øjne betyder det, at du blot ytrer disse holdninger fordi du gerne vil accepteres af en progressiv, inklusiv, venstreorienteret fløj, der har til formål at kvæle enhver form for ytringer, der ikke passer ind i en politisk korrekt ideologi.

Det gør mig enormt ked af det og vred, fordi det nedgør ikke kun diskussionen til en os-mod-dem kamp på ideologier. Det åbner døren for, at vedkommende med de såkaldte “SJW-holdninger” er accepteret jaget vildt.

Seriøst. Det er let at finde eksempler. Bare Google Image Search efter “sjw”. Du er advaret.

Det komplicerer kun sagen, at nogle ekstremister på netop “SJW-fløjen” bruger samme taktikker mod deres modstandere, de såkaldte “anti-SJWs.”

Det er svært at bevise noget som helst på nettet ud over at tage en masse screenshots af tweets og blogindlæg, der tilsammen (måske med den rigtige sølvpapirshat på) danner et større billede af systematisk chikane. På begge sider. Så der er som regel ikke nogen reel straf i sigte for dem, der chikanerer, og det leder blot til modreaktioner. Før du har set dig om er en ellers forholdsvis uskyldig udtalelse blevet til en borgerkrig med en hobmentalitet, der giver meget ubehagelige deja vu til tidligere historiske begivenheder.

Under alle omstændigheder er det en tragisk udvikling. Ethvert forsøg på at komme online chikane til livs mødes med en kraftig modreaktion og anklager om censur fra “anti-SJW” fløjen — mens andre pludselig må leve med at være forfulgt og krybe i skjul fordi de f.eks. kom til at sige, at transseksuelle fortjener samme rettigheder som heteroseksuelle, eller at kvinder også har ret til at spille computerspil uden at blive spurgt om hvor store deres bryster er.

Det er svært at se hvad løsningen er, for der er ikke nogen let lappeløsning. Hvis man begynder at blokere folk fra social medie tjenester fordi de ytrer “uacceptable” holdninger (racisme, sexisme, etc.) eller opfordringer til chikane, så er det jo en form for censur, uanset hvor afskyelige de ytringer er.

Måske handler det mere om bedre social opdragelse og om at lære, at der skal være plads til alle. Men det er en utopisk forestilling, at alle på nettet pludselig skulle begynde at behandle hinanden pænt. Så ind til videre er det bare en deprimerende situation.

Derfor bringer det mit pis i kog at se bogstaverne “SJW” i nogen som helst sammenhæng. For det betyder, at samtalen allerede er ved at dykke ned et sted, jeg synes, vi burde være meget bedre end.